Počátky pěstování vinné révy se datují do koloniálních časů Nového Zélandu. Brit James Busby se v roce 1836 poprvé pokusil pěstovat víno na svém pozemku Waitangi.
V roce 1851 římskokatoličtí misionáři z Francie založili první vinařství pod názvem Mission Estate in Hawke’s Bay.
V roce 1883 započal William Henry Beetham jako první s pěstováním odrůd Pinot Noir a Hermitage (Shiraz) na svých vinicích v oblasti Masterton.
V roce 1895 na Nový Zéland přicestoval na pozvání vládního oddělení pro zemědělství světoznámý pěstitel vína Romeo Bragato, aby prozkoumal možnosti pěstování vína a poté co
ochutnal Beethamovo víno prohlásil, že Wairarapa a Nový Zéland jsou místa předurčená pro pěstování kvalitního vína.
Imigranti z Dalmácie, kteří na Nový Zéland přicestovali koncem devatenáctého a začátkem dvacátého století, sebou přivezli znalosti pěstování a výroby vína a
vysadili první sazenice v oblastech západního a severního Aucklandu. Byla pro ně typická výroba portského a sherry.
Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vzrůstal počet mladých Novozélanďanů, kteří cestovali do Evropy, aby zde nějakou dobu žili a pracovali. Při jejich návratu
sebou přinesli i kulturní návyky včetně konzumace vína.